Idén växte fram

Jag får ofta frågan varifrån idén om tankens dag kommer.

Det hela började med en kanelbulle. Eller rättare sagt några dagar efter Kanelbullens Dag, närmare bestämt i mitten av oktober 2008. På en konferens i Riga om mental träning.

Vi satt ett gäng och pratade om vilken massa olika dagar det finns. Vi var rysligt eniga om behovet av en dag som lyfter fram det positiva i samhället.

Efter konferensen for vi alla åt olika håll men tanken på en positiv dag hade börjat gro.

Hösten 2009 var konferensen om mental träning förlagd till Gävle och vi var ett tiotal som arbetade med förberedelserna. Eftersom vi hade så roligt tillsammans föll det sig ganska naturligt att vi skulle fortsätta i någon form efter konferensen. Dels för att det var roligt och dels för att undvika bröllopsdepression. Bröllopsdepression kan uppstå när man har uppnått ett viktigt mål och inte har något nytt mål att fortsätta med.

Att ha mål ger motivation och drivkraft, förutsatt att man sätter dem själv och att de har ett syfte som stämmer överens med det som är viktigt i livet.

Vid en av planeringsträffarna kom vi på oss själva med att vi inte hade bokat in firande av succé med konferensen. Almanackorna åkte fram och datum bokades. När väl kalendrarna var framme dök återigen tanken om en dag med positiva förtecken upp.

Lite olika tankar och idéer bollades runt. Vi var eniga om att det skulle syfta till en bättre värld. Människor som mår riktigt bra slår inte varandra på käften.

Vi kommer in på hur viktiga våra tankar är för våra liv så när Bengt-Göran Wikström föreslår att vi ska fira tankens dag så blir det alldeles tyst. Fast bara en mycket kort stund. Bifallet är totalt. Nu är det inte om eller vad utan när.

Enligt vårt synsätt påverkar tanken känslan. Känslan påverkar handlingen. Handlingen påverkar resultatet.

Alltså känslan har en dag, alla hjärtans dag. Då bör en dag för tanken komma före. En vecka före föreslogs och det verkade inte vara något speciellt 7 februari.

Frågan om namnsdag dök upp. På alla hjärtans dag är det Valentin. Det visar sig att Dick har namnsdag den 7 februari. Ett roat sorl sprider sig. På engelska blir det Dick’s day. Vilket huvud tänker du med nu då? Vi skrattar gott och spikar firandet av tankens dag 7 februari. Ett årligen återkommande världsomspännande evenemang som startar 2010 i Gävle.

För att nå ut med budskapet beslutar vi att evenemanget ska vara fritt för besökarna. Och resten är, som man brukar säga, historia.

Leif Grytenius